Stranica trenutno nije u funkciji. Radimo na rešavanju poteškoća. Posetite nas uskoro!

Šta su veštačke suze? Kako i koje kapi za oči izabrati?

Šta su veštačke suze?

Kapi za oči - koje se nazivaju i veštačkim suzama - dodaju vlagu očima kako bi ublažile nelagodni osećaj suvoće.

Kapi za oči Kako deluju veštačke suze?

Većina kapi za oči pruža dodatnu vlažnost za oči i olakšava neprijatnosti, poput umora ili suve klime. Dopunjavanje prirodnih suza veštačkim suzama pomaže da vaš suzni film efikasnije deluje na zaštitu površine vaših očiju.
Veštačke suze možete kupiti bez recepta. Postoji mnogo brendova koji možete izabrati, ali imajte na umu da nijedan proizvod ne deluje najbolje za sve vrste suvih očiju. Možda ćete morati isprobati nekoliko različitih proizvoda da biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim očima.
Za teške slučajeve suvih očiju, možda ćete morati da koristite mast za podmazivanje ili gel. One su gušće od običnih kapi i duže ostaju u očima. Mogu vam privremeno zamagliti vid, pa ih većina ljudi radije koristi neposredno pre spavanja.

Da li su veštačke suze sigurne?

Veštačke suze su generalno sigurne za upotrebu ako nemaju konzervanse. Kapi za oči sa konzervansima sadrže hemikalije dizajnirane da spreče rast bakterija u bočicama nakon što se otvore.

Mnogi korisnici primećuju da konzervansi iritiraju njihove oči, posebno ako je suvoća oka više izražena. Mnogi očni lekari preporučuju da se kapi za oči sa konzervansima ne koriste više od četiri puta dnevno.

Kapi za oči bez konzervansa imaju manje aditiva. Obično se preporučuju osobama sa umerenim do izraženim suvim očima. Često su najbolje za one koji koriste veštačke suze više od četiri puta dnevno.

Veštačke suze mogu imati neželjene efekte, poput zamagljenog vida. Takođe je moguće imati alergijsku reakciju na lek. Simptomi mogu uključivati svrab, otok, probleme sa disanjem, vrtoglavicu ili mučninu. Ako primetite ovakve simptome, prestanite da koristite kapi za oči i odmah posetite lekara.

Veštačke suze

Kada treba da razgovarate sa svojim oftalmologom o kapima za oči?

Ako ste isprobali različite marke kapi za oči, a vaše oči su i dalje suve, razgovarajte sa svojim oftalmologom. Možda postoje i druge opcije za sigurno i efikasno lečenje suvih očiju.

Zapamtite: ako imate bilo kakvih nedoumica oko očiju, od suvoće do problema sa vidom, kontaktirajte svog oftalmologa.

Ako ste zainteresovani da kupite kapi za oči, pogledajte naš asortiman klikom OVDE.